20 Ocak 2008 Pazar

Kaymaçina (Rumeli Tatlısı)


Eveeeeeet.Sıra geldi benim yöresel lezzetlerime.Bloglarda dolaşırken herkesin kendi yöresine ait yemekleri nasılda gururla yayınladığını takip edip duruyordum.Bende Yugoslav göçmeniyim. Yani Makedon göçmeni.Bir yerde okuduğum bir yazıda,Yugoslav Türklerinin aslında Yugoslavya'ya Türkiye'göç ettiği yazıyordu.Osmanlı zamanında oralarda da Türkler soy oluştursun diye Türkiye'den göç etmişler.Ailemin soy ağacı araştırıldığında bizde bu gerçeği öğrendik.Ayıptır söylemesi bizim bir güzel yemeklerimiz,böreklerimiz,tatlılarımız vardırki;sormayın gitsin.Şaka bir yana Balkan mutfağı hepinizin bildiği gerçekten çok farklı ve güzeldir.Osmanlı mutfağının bir çok çeşidini barındırır içinde.Özellikle hamur işleri çok çeşitlidir.Bu tatlıda bir Avrupa tatlısı olan Krem Karamele çok benzer.Ama tadı nefistir.Bizim en gözde tatlılarımızdan biridir.Rahmetli babaannem çok yapardı.Şimdi hayatta olsa ve benim kendi yemeklerimizi bu şekilde yapıp paylaştığımı görse,eminim çok mutlu olurdu.Neyse çok uzattım tarifimize geçelim.Hepinize Afiyet olsun.

Malzemeler
8 adet yumurta
1 kg. süt
1,5 su bardağı şeker
1 paket vanilya
  • Yumurtaları büyük bir çırpma kabına kırıp,kabarana kadar iyice çırpıyoruz.

  • Hafif ılık sütün içine şekeri koyup karıştırarak eritiyoruz.

  • Daha sonra sütü yumurtaların içine yavaş yavaş ekliyoruz.Yumurtalar kabardığı için karışım iki katına çıkacak.Pişerken tekrar inecek.

  • Fırına dayanıklı cam tepsinin içine döküp 170 derecelik fırında yaklaşık 60-70 dak. pişiriyoruz.

  • Buzdolabında soğuttuktan sonra dilimleyerek servis yapıyoruz.

45 yorum:

  1. kaymacinanin tadini cok iyi bilirim
    yilar önce bir dergiden almistim tarifini ve cok begenerek yenilir bizde
    ellerine saglik

    YanıtlaSil
  2. Bizim taraftan birini daha bulmak çok güzel, ben de kaymaçinayı çok severim, sizinki de çok güzel, iştah açıcı görünüyor, ellerinize sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Canim cok lezzeli görünüyor,ellerine saglik.Kaymacina sana bahsettigim hemsehrin olan arkadasimda yedigim bir tatli.Ben de birgün yayinlamak istiyordum.Arkadasim sade yapiyor,senikisi de cok degisik ve hos olmus,ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  4. Ilkercim dokturmussun yine. Sen surekli rumeli yemekleri ve sizin yoresel yemeklerinizden yap canim. Bana cok ilginc ve guzel geliyor. Sevgiler
    not: ceviz de mi koydun?

    YanıtlaSil
  5. Ilkercim gene benim,kaymacinani iyice inceledim,ben üzerini erikli gibi gördüm kusura bakma arkadasim sade yapiyor diye yazmistim ya..Neyse öpüyorum.

    YanıtlaSil
  6. ilkercim ne degişik ve leziz bir şey.çok hoş görünüyor.
    ellrine saglık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. ismi bile güzel..kimbilir tadı nasıldır...

    süper bir görüntü.....ellerine sağlık.....

    YanıtlaSil
  8. nefisss görünüyor,
    ellerinize kollarınıza sağlık:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. canım ellerıne saglık nefıss gorunuyor. sevgılerımle...

    YanıtlaSil
  10. ziyaret ve yorum için teşekkürler.her zaman beklerim.
    tatlı nefis görünüyor.yöresel olmasıda ayrı bir özellik.ellerinize sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Ellerine sağlık canım nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  12. Ne güzel bir tatlı bu İlkercim...Nefasetli mi nefasetli olmuş..Denenecekler arasına alındı bile...
    Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  13. hemso sayiliriz bende bulg.gocmeniyim canim...:)
    harika gorunuyor tatlin deniycem en kisa zamanda
    ellerine saglik...
    www.yenitadlar.blogcu.com

    YanıtlaSil
  14. merhabalaar tarifler bir birinden lezzetli görünüyor... ellerinize saglik

    ve merak ettigim bisey daha var o sitedeki kösede resiim sizin mutfaginizmi??? :) cooooook hos

    YanıtlaSil
  15. ellerine saglik cok guzel olmus bende yapiyorum fakat ustu boyle kizarmiyor nefis gorunuyor afiyet olsun

    YanıtlaSil
  16. adapazarinda yugoslav komsularimizla buyuduk bilmemmi ne marifetli oldugunuzu babaanneniz nur icinde yatsin sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Merhabalar canim, ellerine saglik ne güzel yazip anlatmissin, kaymacina da harika olmus, cok degisik bir tatli, sevgiler,....

    YanıtlaSil
  18. Hasret lezzetler ile banneriniz ayni ?????

    YanıtlaSil
  19. bende bir rumeli kizi olarak bayildim bende pek severim haria bir lezzet, sende çok guzel yapmissin ellerine saglik canim, haftan guzel geçsin, sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  20. selam..ziyaret ve yorumunuza teşekkürler..rumeli tatlısı pek güzel..elinize saglık..sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  21. Günaydın..Yorumunuz için teşekkürler..elinize sağlık tatlı muhteşem görünüyor..Blogcu daki şablonunuzu çok beğendim..Sizmi tasarladınız..Bu ara şablon sorunum varda Sayfamı bazı arkadaşlar açamıyormuş..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  22. Ilkercim harika görünüyor canim ya ellerine saglik.Elbette yer yerin degisik ve farkli lezzetleri vardir.Ama bana hic cazibeli gelmeyen sanirsam cin mutfagi:)Sobeni cok yakinda cevaplicam hayatim;)Sana iyi bir hafta gecirmeni diliyorum,görüsürüz canim.

    YanıtlaSil
  23. Görünüsü süper,

    ellerine saglik.

    ne diyeyim, afiyet olsun :))

    Aysel

    YanıtlaSil
  24. Çok güzel bir tatlıya benziyor. Ve göçmenlerin hamurişlerinin güzelliği konusunda sana katılıyorum:) Ellerine sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  25. ellerinize sağlık kekin üzerindeki ne ondan bahsetmemişsiniz...?
    www.saniyesultan.blogcu.com

    YanıtlaSil
  26. Cok nefis bir tatliya benziyor. Ellerine saglik.
    Ama yuzundeki ne desem cehaletim cok mu belli olur. Firinda kizarinca mi boyle oluyor, yoksa sonradan sos mu yapiyorsun?
    Tesekkurler,
    Sevgiler:)))

    YanıtlaSil
  27. ilkercim bitirdin beni vallahi ne kiz bunlar böyle tatlilar pastalar iki aldim senin blogda olmuyor ama bak
    ellerine saglik canisi hepsi birbirinden enfes sevgiler öptüm

    YanıtlaSil
  28. Çok değişik bir tatlı olmuş canım,ellerine sağlık..Üzerindekileri kuru kayısıya benzettim.Yanılgı payım ne derece doğru? Bu konuda ışık istiyorum senden zahmet olmazsa..))
    Eğer kayısı ise bizim tatlımız ile de çok nefis olacağı kesin..Harikasın!

    Sevgilerle

    YanıtlaSil
  29. Çok leziz görünüyor.Hemen tadına bakmak istedim.Ellerine sağlık.Çok canım çektii

    YanıtlaSil
  30. Merhaba :)
    Blog Manşet'te okumuştum bu başlığı, ama ancak bugün tesadüfen bulabildim yeniden :)

    Arnavut göçmeni arkadaşlarım var enim de; duymuştum bu tatlının adını ama yapan olmadı daha bana :)))

    İlginç, çekici bir görüntüsü var. Neye benziyor derken, satır arasında "krem karamele benzer" yazdığınızı okudum. Hoş olsa gerek...

    Bu arada :) Ben de "Sevdiğim Mutfaklar"ı listelediğim sayfamda aynı mutfak fotoğrafını kullanmışım :) Ne kadar sıcak bir görüntüsü var değil mi? "Mutfağım böyle olsa" dedirtiyor :)

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  31. merhabalar...
    yorumunuz için çok teşekkür ederim
    tekrar beklerim
    tatlınız çok güzel görünüyo ellerinize sağlık
    görüşmek üzere...

    YanıtlaSil
  32. ilker super otesi bir gorunut, cokistah acici nefiss:)) mutlaka denemeliyim, ayrica, detayli goruntuler icin de tesekkurler:)

    emelinmutfagi.blogspot.con

    YanıtlaSil
  33. aa ne ilginc bisey bu nekadarda leziz duruyor ellerinie saglik canimcim

    YanıtlaSil
  34. sorma bütün traifler birikmis bende oglusum uyuyorken hemen ekliiyim dedim aslinda tek tek ekliyodum ama pek firsat olmuyo acikcasi canimöptüm

    YanıtlaSil
  35. Merhaba ilker hanım,
    cesur fırıncılar her ay anket sonucu belirlenmiş tarifi herkesin pişirmesi ve ipuçlarını , fotoğrafları paylaşması esasına dayanıyor.

    Özetle;
    Bu aktivitenin ana fikri ;yapımı uzun süren ve fazla emek gerektiren tariflerde kısa zamanda ustalaşmak.Bu amaçla,aynı tarifi birden fazla kişinin aynı anda yapması ve yapım sırasındaki deneyimlerini,elde ettikleri sonuçları ve püf noktaları birbirleriyle paylaşmalarıdır.Böylece bu paylaşımların ışığında yapılacak ikinci pişirmemiz mükemmel sonuca ulaşacaktır.
    Cesur fırıncılara katılmak istiyorsanız bir yorum bırakıp bizi haberdar edin ve venuslezzeti.blogspot.com daki logoyu blogunuza ekleyin.
    Ardından 30 ocakt anekt sonucu belirlenen tarifi tam olarak aynen verilen tarife göre hazırlayıp 11 şubat ta blogunuzda yayınlamanız -yapılış aşamalarına ait fotoğraflarla birlikte-yeterli olacaktır.
    Daha önceki aktivitelerimizi benim blogumda ve pelininmutfagi.blogspot.com da 3 kasım 2007 ,3 aralık ,2007 ve 21 ocak 2008 de yayınladık.

    Rumeli mutafğına ait tarifler çok hoşuma gitti.Bu tarif te çok ilginç görünüyor.Ancak üzeri nasıl kahverengileşmiş anlayamadım.Tarifte üzerine sürülen,eklenen birşey yok çünkü.

    Selamlar ve sevgiler,
    Elif

    YanıtlaSil
  36. selam...
    kursta bahsettiğin kaymaçina tarifini buldum...
    görüşmek üzere,
    ellerine sağlık...
    ipek
    limonbahçesi.blogcu.com

    YanıtlaSil
  37. ilkerciğim benide blok arkadaşlarının arasına aldığın için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  38. Merhabalar
    ben de yuğoslav göçmeniyim yani baba tarafından göçmen böreği yapmıştım bakayım bilen var mı diye nette araraştırırken sana rastladım çok güzel....
    Sanırım bir göçmen arkadaşım daha oldu yupiiii
    Sevgiler.....

    YanıtlaSil
  39. Merhabalar, güzel bir tatlıya benziyor. Ben de Makedonyalıyım ama hiç duymadım şimdiye kadar. En kısa zamanda denemek istiyorum. Bir de üzerindeki katmanın tarifini verirseniz sevinirim, teşekkürler paylaşımınız için..

    sevgiler

    YanıtlaSil
  40. Hiç beğenmedim.Kötü bir tatlı.Yumurta yumurta kokuyor.

    YanıtlaSil
  41. Çok geleneksel ve yöresel bir tatlıdır.Geleneksel tatlılarda herkes,her zaman başarılı olamaz..Koku olmasının nedeni pişirmesinin güzel yapılamayışından...Bilginize...Ben kim olduğunuzu görebiliyorum ama,keşke yorum yazarken,blogunuzu kullansaydınız....

    YanıtlaSil
  42. merhaba,

    ben macedonya/bannisadan gülşah

    kaymaçinanın tarifi çok yanlış verilmiş makedonya usulü kaymaçina tarifini yaziyim

    10 yumurtaya 10 kaşık şeker 1 kilo süt

    veya daha çok yapmak isterseniz

    20 yumurtaya 20 kaşık şeker 2 kilo süt

    ve yumurtayla şekeri bir kaseye koyup köpürene kadar çok iyi karıştırın sonra derin bi fırın tepsisine koyun ve fırına verin üstü kahverengileşince fırından alın

    Makedonya usulüne göre tarif bu arkadaşlar

    Afiyet olsun

    YanıtlaSil
  43. lütfen bana yanıt veirseniz çok sevinirim.
    ben bu tatlıyı çok merak ediyorum.denedim,olmadı.ev bi kere yumurta koktu,2 gün ev havalandı.cok sulu
    oldu,öyle foto daki gibi değildi.krema gibi.bu gercekten doğru bir tarif mi.

    YanıtlaSil
  44. bence çok kokuyo kokudan yiyemedim acaba kokusunu almak için ne eklemeli?

    YanıtlaSil
  45. bende yugoslav göçmeni olarak kendi tariflerimizi bloglarda görünce gurur duyuyorum ellerine sağlık hemşerim

    YanıtlaSil